Descoperire importantă în tratarea melanomului malign

melanom

Roche a anunţat recent rezultatele unui studiu clinic cu o nouă moleculă experimentală, cu administrare orală, destinată tratamentului formelor avansate de melanom malign. Această nouă moleculă este concepută pentru a inhiba selectiv forma mutantă a proteinei BRAF, care este prezentă în aproximativ jumatate dintre cazurile de melanom metastatic. Studiile cu această nouă moleculă au aratat o reducere cu mai mult de jumatate a dimensiunilor tumorilor, la pacienţii cu melanom metastatic, tratat anterior şi apărut pe fondul mutaţiei BRAF V600E. 

„Suntem încântaţi de rezultatele studiului cu noua moleculă destinată tratamentului melanomului malign avansat, una dintre principalele cauze de deces provocate de cancer, în rândul tinerilor”, a spus Dr. Jeffrey Sosman, care a prezentat aceste date în cadrul celei de-a 6-a ediţii a Congresului Internaţional de Cercetare a Melanomului organizat de Societatea pentru Cercetarea Melanomului, în Sidney, Australia.

Despre melanomul avansat şi BRAF
Melanomul avansat este forma cea mai agresivă de cancer de piele, ce poate duce la decesul bolnavilor. O persoană diagnosticată cu melanom avansat are de obicei o durată de supravieţuire scurtă, după diagnosticare, ce se masoară în luni. Mai puţin de 1 din 4 persoane diagnosticate cu melanom avansat trăieşte mai mult de 1 an de la momentul diagnosticării, numărul estimat de decese anuale cauzate de această boală, la nivel mondial, fiind de 40.000.(i) Este preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom din ţările dezvoltate se va dubla în urmatorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019. (ii) Până de curând nu a existat nici un progres major în tratamentul acestei boli, în ultimii 30 de ani, pacienţii cu melanom avansat având foarte puţine opţiuni de tratament.

Proteina BRAF este o componentă cheie a căii RAS-RAF implicată în creşterea celulelor normale şi în supravieţuirea celulară. Activarea unor mutaţii în gena BRAF face ca aceasta să devină hiperactivă, ceea ce poate conduce la o creştere excesivă a celulelor normale şi deci la cancer. Mutaţiile în proteina BRAF V600 sunt prezente în aproximativ 50% dintre cazurile de melanom şi se estimează că aproximativ 8% dintre celelalte tipuri de tumori maligne solide conţin mutaţii BRAF V600. 

Roche – tendinţa către medicina personalizată: adaptarea tratamentelor la specificul pacienţilor
Oamenii răspund în mod diferit la medicamente. Scopul medicinei personalizate este să găsească tratamente ţintite pentru pacienţii care pot beneficia cel mai mult în urma lor. Acest lucru înseamnă adaptarea tratamentelor la sub-grupuri specifice de pacienţi care prezintă caracteristici similare în profilul lor genetic sau în natura moleculară a bolii de care suferă. Această abordare are un potenţial enorm de a transforma în bine asistenţa medicală, de a o face mai sigură şi mai eficace, cu avantaje certe pentru pacienţi, medici, contribuabili şi societate, în general.

Noua moleculă dezvoltată de Roche în colaborare cu Plexxikon este un exemplu de punere în practica a conceptelor medicinei personalizate. Cu ajutorul biomarkerilor şi al instrumentelor de diagnosticare se poate identifica astfel medicamentul potrivit pentru pacientul potrivit. Roche Molecular Diagnostics a dezvoltat un test de diagnosticare care identifică pacienţii ale căror tumori prezintă gena mutantă BRAF, aceştia fiind cei care pot beneficia de tratamentul cu noua moleculă.